https://mancskonyha.hu/

Macskák táplálékallergiájáról általában

IMG_20191024_144027kiv (1)

Mi az a táplálékallergia?

Táplálékallergia esetén az immunrendszer „túlérzékeny” és bizonyos táplálék-összetevőket idegen, veszélyes anyagként azonosítva gyulladásos reakcióval válaszol. Tehát nem „immungyengeségről” van szó, hanem egy rendellenesen fokozott immunválaszról, amelynek eredményeképpen a szervezetbe bevitt ártalmatlan összetevő okoz tüneteket.

Macskák esetében – szemben az emberrel – a táplálékallergia leggyakrabban különféle bőrtüneteket okoz, elsősorban viszketést, irritációt.

Mit nevezünk táplálék allergénnek?

Macskák esetében a fehérjék bizonyos típusai, egészen pontosan az ún. 10-70 kilodalton méretű glikoproteinek, válthatnak ki allergiás reakciót. Ezek a főzésnek és az emésztő enzimeknek ellenálló molekulák.

Melyek a leggyakoribb táplálék allergének macskáknál?

Világszerte végzett átfogó felmérések, megbízható kutatások alapján a leggyakoribb táplálék allergének macskáknál a halhús, marhahús, tej és tejtermékek. Ritkábban szója, csirkehús, tojás, sertés, pulyka, birkahús, kukorica, és a búzaglutén.

Legtöbbször egy adott állat nem egy, hanem több fehérjével szemben is mutat allergiás reakciót.

Ahogy a fentiekből kiderül, macskák esetében a csirke ritka allergén, tehát nem „csirkeallergiáról” van szó.

Tévhit, hogy a macska tejet iszik!

Milyen gyakori betegség macskánál a táplálékallergia?

Az allergiával diagnosztizált macskák kb. 10-30 %-át érinti a táplálékallergia.

A tünetek macskák esetében bármely életkorban jelentkezhetnek, de gyakrabban fiatalabb korban kezdődnek.

Honnan tudhatod, hogy allergiás a cicusod?

Leggyakrabban viszketés lép fel, amit a macska legfőképpen ún. „túlmosakodással” jelez. Ez azt jelenti, hogy a szokásosnál jóval több időt tölt mosakodással, illetve azt olyan intenzíven végzi, hogy a bőr kimaródik, a hám lehorzsolódik. (a macskák nyelve köztudottan nagyon érdes, így hamar kialakul az önmagának okozott sérülés.

Leggyakrabban a fejen és a nyakon jelentkezik fokozott viszketegség, és mivel ezt az állat karmaival is eléri, rövid idő alatt is igen súlyos bőrtüneteket okozhat magának. Emellett az alhasi régió, belső combok területének kinyalogatása gyakori, amit sokszor csak a szőrhiány jelez.

Az esetek 10-30 %-ában emésztőszervi tünetek is megjelenhetnek, mint lágyabb, gyakoribb, és nagyobb mennyiségű bélsár ürítése, öklendezés, hányás, fűevés, fokozott bélgázképződés, a fokozott bélmozgások miatt kortyogás stb.

Hogyan lehet diagnosztizálni a táplálékallergiát?

A tudomány mai állása szerint az egyetlen szakszerű módszer macskáknál az ún. elimináció és provokáció elvégzése. Elimináció = allergének elvonását, provokáció = allergének visszaetetését jelenti.

Minden szakirodalom egyet ért, hogy a táplálékallergia vértesztek (ún. szerológiai vizsgálatok) nem megbízhatóak!

A Mancskonyha eledelek Dr Paulina Anna szalmai támogatásával készülnek, melyek emberi fogyasztásra alklamas alapanyagokból, frissen főzve, tartósítószerektől és adalékanyagoktól mentesen lettek összeállítva a cicák ízléséhez hangolva.

Facebook
Twitter
LinkedIn

További bejegyzések