https://mancskonyha.hu/

A kutyák táplálásának alapjai

Névtelen terv (5)

Mint minden élőlénynek, a kutyáknak is kiegyensúlyozott táplálásra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak.

A kiegyensúlyozott étrendnek tartalmaznia kell fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és vizet. Mivel a kutyák nem kizárólagos húsevők, alapvetően mind növényi, mind állati eredetű táplálékra is szükségük van.

Esszenciális összetevők:

  1. Fehérjék

A szervezet szövetei fehérjékből állnak, mint ahogy az enzimek, hormonok is. A fehérjék „építőkövei” az ún. aminosavak, amelyből 23-t ismerünk. A 23 aminosavból a kutyák szervezete 13-t képes előállítani, míg 10-t készen kell felvennie az eleséggel.

  1. Zsírok, olajok

A zsírok, olajok szolgálnak elsődleges energiaforrásként a kutyáknak, ezenkívül az egészséges bőrhöz és a szőrzethez is nélkülözhetetlenek. Néhány különösen fontos ún. esszenciális zsírsav, ilyen a linolsav, omega 6 és omega 3 zsírsavak.

3. Szénhidrátok

A szénhidrátok növényekből származnak, ezek cukrok, keményítő és rostok lehetnek. A cukrok és a keményítő elsősorban energiát adnak. A rostok lehetnek ún. emészthető és emészthetetlen rostok. Előbbiek is jó energiaforrások, de a fő előnye a rostoknak a bélrendszer egészséges perisztaltikájának fenntartása, valamint a vastagbelekben élő jótékony baktériumok tömegének (bélflóra) fenntartása.

4. Vitaminok, ásványi anyagok

A vitaminok és különféle szervetlen vegyületek; azaz ásványi anyagok különböző kémiai reakciókban vesznek részt a szervezetben, többek között a csontok felépítésében is.

Azokat az ásványi anyagokat, amelyek a test tömegének 5 ezrelékénél nagyobb mennyiségben fordulnak elő a testben, makroelemeknek nevezzük, amelyek ennél is kisebb arányban, azokat mikroelemeknek vagy nyomelemeknek.

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de feltétlenül szükséges a szervezet számára, azonban nem tudja előállítani. A vitaminokat tehát „készen” az eleségben lévő tápanyag formájában kell felvennie az állatnak. (Az esszenciális aminosavak, és az esszenciális zsírsavak nem számítanak vitaminnak, mert a szervezetnek ezekre nagy mennyiségben van szüksége.)

A legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok: A-, D-, E és K-vitamin, B-vitamin komplex, kálcium és foszfor. (Az emberekkel ellentétben a kutyáknak C-vitamin felvételére nincs szükségük, mert szervezetük elő tudja állítani más anyagokból.)

Jó minőségű száraz és nedves tápok megfelelő mennyiségben tartalmazzák a vitaminokat, ásványi anyagokat. Az otthon készített főzött vagy nyers étrend összeállítása viszont szakembert segítségével történhet annak érdekében, hogy ne alakuljon ki hiány. Sokszor szükség lehet vitamin- és ásványi anyag kiegészítésre. Mi a mancskonyhánál a főzetekhez a megfelelő főzés utáni hőmérséklet elérésekor pótoljuk azokat a vitaminokat amelyek az összetevők mellett hiányoznak a teljes étrendhez, így eledeleink valamennyi, a kutyusok számára szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmazzák.

5. Víz

Bármely típusú táplálás esetén mindig nagy mennyiségű, tiszta vizet kell biztosítani a kutyának.

Az etetésről álltalában:

Felnőtt korú kutyákat naponta egyszer vagy kétszer érdemes etetni, körülbelül azonos időpontban. Nagytestű és mély mellkasú fajtákat 2 vagy több részletben is akár a gyomor túlterhelése és gyomorcsavarodás veszélye miatt.

Általánosan elmondható, hogy javasolt cél, hogy a különféle jutalomfalatok, rágcsák és asztal mellől adott finomságok a bevitt összes táplálék kalória tartalmának maximum 10%-t adják.

Az elhízás megelőzése kutyáinknál alapvető fontosságú, mert a túlsúly náluk is számos megbetegedést vonhat maga után.

A napi adagok kialakításánál továbbá fontos szempont a kutya napi mozgás mennyisége, kora és ivara/ivarossága. Ha pl a kutyus 10 év feletti, csökkenteni kell az etetési mennyiségen, ugyanez igaz abban az esetben ha a ivartalanítva volt. Ezek mind-mind befolyásolják a napi etetési mennyiséget, ezek ismeretében kerülhető el a túletetést, mely a hosszú és teljes éllettől foszthatják meg kedvencünket, de erről rézletesebben a következő blog bejegzésben olvashattok..

Facebook
Twitter
LinkedIn

További bejegyzések