https://mancskonyha.hu/

Hogyan kell szakszerűen végezni kedvenceinknél a hipoallergén diétát?

Tápláló eleség kutyák részére

Bevezetésképpen fontos leszögezni, hogy sok jó megoldás létezik, de az egyes módszerek között az előnyöket, hátrányokat szükséges mérlegelni. Ez az állatorvos feladata, a gazdival való szoros együttműködésben, hogy közösen ki tudják választani azt a módszert, amely az adott egyedre szabott és kivitelezhető is a gazdi számára.

Kétféle bizonyíték alapú állatorvosi módszer létezik szakszerű hipoallergén diétára:

A hidrolizálás módszere azon a tényen alapul, hogy csakis bizonyos méretű (15-40 kilodalton) fehérjék váltanak ki kutyáknál, macskáknál allergiás reakciót. Ha ennél kisebb „darabokra” bontják a kiindulási fehérje molekulát, azt már az immunrendszer nem annak azonosítja, mint amiből kiindult és így nem lép fel ellene.

Fontos, hogy csakis állatorvosi minősítésű diétás tápot válasszunk erre a célra. (A „hidrolizált” nem egyenlő a dehidratált kifejezéssel, utóbbi mást takar.)

Ezenkívül fontos tudni, hogy minél kisebb (kilodalton mértékegységben kifejezett) méretre van bontva a fehérje, annál biztosabb egy hidrolizált táp hatékonysága. A jelenleg piacon lévő ilyen tápok között van, amely 3-15 kDa, mások 1-3, és 1 alatti méretű molekulákra bontott. (ez a címkén nincs feltüntetve, a témában járatos állatorvos ismerteti ezeket az adatokat).

Minél kisebb molekulákra bontott a táp, annál biztosabb eredményt fog hozni, ugyanakkor tapasztalatok alapján annál kevéssé ízletes és annál nagyobb eséllyel okoz kezdetben hasmenéses tüneteket (több kicsi molekula több vizet köt, mint egy nagy) és annál költségesebb.

Előnyök, hátrányok:

  • Előnyök: bármilyen etetési előzmény mellett választható.
  • Hátrány: kevéssé ízletes, átálláskor gyakori a hasmenés, nagyon költséges.

Az „új fehérje” diéta pedig azon alapul, hogy a táplálékallergiás túlérzékenység kifejlődése fokozatosan zajlik, ha az adott allergénnel ismételten találkozik az állat. Amivel nem találkozott, arra az immunrendszer jó eséllyel aktuálisan nem reagál.

Alapszabályok:

  • olyan fehérjét válasszunk, ami általában nem okoz túlérzékenységet
  • olyan fehérjét válasszunk, amellyel nagy valószínűséggel még nem találkozott az állat

Ezeket eldöntendő ismerni kell a leggyakoribb allergéneket a fajban és az adott egyed etetési előzményét nagyon pontosan.

Új fehérje diéta végezhető:

  • állatorvosi diétás táppal
  • főzött eleséggel
  • nyers eleséggel

Előnyük, hátrányok:

  • Előnyök: ízletesebb, nincs mellékhatás, kevésbé költséges
  • Hátrányok: részletes előzmény felvétel szükséges hozzá

A Mancskonyha eledelei Dr Paulina Anna receptjei alapján kerültek összeállításra, a jelenlegi választékból két eleség hatékonyan alkalmazható új fehérje diátában.

Mancskonyha – Érzékeny nyúl kutyaeleség
Mancskonyha – Mentes bárány kutyaeleség
Facebook
Twitter
LinkedIn

További bejegyzések