https://mancskonyha.hu/

Macskák táplálásának alapjai

Mainpicture

Mint minden élőlénynek, a macskáknak is kiegyensúlyozott táplálásra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. és hosszú életet élhessenek

A kiegyensúlyozott étrendnek tartalmaznia kell fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és vizet, ezeket gyűjtő néven esszenciális összetevőknek nevezzük.

A macskák obligát húsevők, azaz táplálékuk alapvetően állati eredetű a természetben. Ez azt jelenti, hogy képesek mást is megenni és hasznosítani, de húsra mindenképp szükségük van. Ragadozók és az elfogyasztott zsákmány nagy mennyiségű fehérjét, közepes mennyiségű zsírt és minimális mennyiségű szénhidrátot tartalmaz.

Minden összetevőnek konkrét szerepe van az egészséges étrendben, egymást nem helyettesíthetik. Nézzük melyiknek mi a szerepe és a feladata:

  1. Fehérjék

A szervezet szövetei fehérjékből állnak, mint ahogy az enzimek, hormonok is. A fehérjék „építőkövei” az ún. aminosavak, amelyből 23-t ismerünk. A 23 aminosavból a macskák szervezete 12-t képes előállítani, míg 11-t készen kell felvennie az eleséggel. A taurin az a fontos aminosav, amelyre a kutyáknak nincs szüksége, mert szervezetük elő tudja állítani, ezzel ellentétben a macskáknak készen kell felvennie.

2. Zsírok, olajok

A zsírok, olajok szolgálnak elsődleges energiaforrásként a macskáknak, ezenkívül az egészséges bőrhöz és a szőrzethez is nélkülözhetetlenek. Néhány különösen fontos ún. esszenciális zsírsav (essential fatty acids, EFAs): linolsav, omega 6 és omega 3 zsírsavak.

3. Szénhidrátok

A szénhidrátok növényekből származnak, ezek cukrok, keményítő és rostok lehetnek. A cukrok és a keményítő elsősorban energiát adnak. A rostok lehetnek ún. emészthető és emészthetetlen rostok. Előbbiek is jó energiaforrások, de a fő előnye a rostoknak a bélrendszer egészséges perisztaltikájának fenntartása, valamint a vastagbelekben élő jótékony baktériumok tömegének (bélflóra) fenntartása. Szénhidrát valamennyi zsákmányállatban megtalálható volt a természetes közegben is, így a madarak, egerek és pockok gyomrában vagy zúzájában is, de arányuk az eleségükben maximálisan 10% lehet, mivel bél szerkezetük miatt többet nem képesek megemészteni.

4. Vitaminok, ásványi anyagok:

A vitaminok és különféle szervetlen vegyületek; azaz ásványi anyagok különböző kémiai reakciókban vesznek részt a szervezetben, többek között a csontok felépítésében is.

Azokat az ásványi anyagokat, amelyek a test tömegének 5 ezrelékénél nagyobb mennyiségben fordulnak elő a testben, makroelemeknek nevezzük, amelyek ennél is kisebb arányban, azokat mikroelemeknek vagy nyomelemeknek.

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de feltétlenül szükséges a szervezet számára, azonban nem tudja előállítani. A vitaminokat tehát „készen” az eleségben lévő tápanyag formájában kell felvennie az állatnak. (Az esszenciális aminosavak, és az esszenciális zsírsavak nem számítanak vitaminnak, mert a szervezetnek ezekre nagy mennyiségben van szüksége.)

A legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok: A-, D-, E és K-vitamin, B-vitamin komplex, kálcium és foszfor. (Az emberekkel ellentétben a macskáknak C-vitamin felvételére nincs szükségük, mert szervezetük elő tudja állítani más anyagokból.)

Jó minőségű száraz és nedves tápok megfelelő mennyiségben tartalmazzák a vitaminokat, ásványi anyagokat. Az otthon készített főzött vagy nyers étrend összeállítása viszont szakembert segítségével történhet annak érdekében, hogy ne alakuljon ki hiány.

 A világ táplálkozási szakértő állatorvosai és állatorvos szervezetei a nyers etetést egyébként nem javasolják annak jelentős fertőzésveszélye miatt (pl.: toxoplasmosis).

5. Víz

Bármely típusú táplálás esetén mindig nagy mennyiségű, tiszta vizet kell biztosítani macskánknak. A macskák különösen kényesek az ivóvíz minőségre. Sem állott vizet nem isznak meg, sem olyan itatótálból nem isznak, amelyből esetleg a mosogatószer nem lett teljesen kimosva.  Sok cica csak folyóvizet hajlandó inni (pl.: csöpögő csapból) vagy csak a kertben talált esővizet. Próbáljuk megfigyelni cicánk igényét és ahhoz alkalmazkodni, például macska szökőkúttal.

Nagyon fontos, különösen kizárólag lakásban tartott macskák esetében, odafigyelni a megfelelő testsúly megtartására. Az elhízás megelőzése a macskáknál is alapvető fontosságú, mert a túlsúly náluk is számos megbetegedést vonhat maga után.

A Mancskonyha eledelek Dr Paulina Anna szalmai támogatásával készültek és kellő mennyiségben tartalmazzák valamennyi – a macskák egészséges táplálásához szükséges – esszenciális összetevőt. Ezek mellett az eleségek mellett nem szükséges pótlólagos vitamin vagy nyomelem hozzáadása, összetételüknek köszönhetően teljes értékű, egészséges eledelek.

Eledeleink friss, emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagokból készülnek, adalékanyagok és ízfokozók hozzáadása nélkül, melyek a cicák ízlésének megfelelően úgy lettek összeállítva, hogy kedvenced minél hosszabb és kieegyensúlyozottabb életet élhessenek családi környezetében.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

További bejegyzések